Quantcast
Channel: Reacties op: Verzorging van bananenplanten
Viewing all 277 articles
Browse latest View live

Door: loesje

$
0
0

Hallo Palmvrienden,
Wat een ontzettend handige site is dit!
Ik heb alleen nog een kleine vraag. Ik heb al een jaar een banaan in mijn huis staan en eigenlijk deed hij het heel goed. Hij krijgt misschien iets te weinig licht maar nu sinds 2 maanden heeft hij 2 pups die vast zitten aan de moeder stam. Die heb ik eerst verwijderd maar nu zitten ze er weer. Dat vind ik opzich geen probleem maar nu groeit de moeder helemaal niet meer. De pups groeien als een malle maar moeder dus niet. Bij de intratuin werd mij geadviseerd om ze weg te halen, wat dus niet heeft gewerkt. Of om moeder tot de grond weg te halen en de pups groot te laten worden. Ik vind dit eigenlijk heel sonde en hoopte op een oplossing om zowel de moeder als de pups te kunnen laten groeien. Zou het dan alleen aan het licht kunnen liggen? Want de pups groeien wel met evenveel licht?
Of zijn de pups een parasiet voor moeder?
Horen jullie dit wel vaker?
Super bedankt voor jullie tijd en moeite!
Groetjes M


Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Loesje

Bedankt voor de leuke feedback.
De pups zijn geen parasiet voor de moederplant, althans niet in de zuivere betekenis. Vrij vlug vormen ze immers eigen wortels en staan zelf in voor de opname van voedingstoffen en leven dan niet meer “van” de moederplant. In pot moeten ze natuurlijk wel concurreren om dezelfde plaats, licht, voeding, water,… Wat de groei van elk individu kan beïnvloeden. Nu is de groei bij deze planten nooit heel regelmatig en zijn er inderdaad bepaalde periodes dat er niet veel lijkt te gebeuren. Het afsteken van de pups kan helpen maar dit verstoort uiteraard ook de wortels van de moederplant waardoor deze ook even kan stilvallen. Het is niet ongebruikelijk dat deze wortelverstoring juist de aanmaak van extra pups bevordert. Wel kunt u nieuwe pups eventueel net boven de grond afsnijden.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie

Door: Anna

$
0
0

Hoi,
Mijn mooie bananenplant groeit nu 4 jaar bij mij binnenshuis, verzorg ‘m goed en nu heeft de plant een grote tros banaantjes gekregen. Heel mooi natuurlijk maar de nieuwe bladeren worden daardoor wel een stuk kleiner. Is de plant nu misschien aan het doodgaan?
Groeten, Anna

Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Anna

De bloei betekent bij bananenplanten inderdaad ook het einde van de plant. Gelukkig vormt de plant wel weer uitlopers aan de voet waardoor de cyclus weer van vooraf aan kan beginnen.
Wanneer de moederplant lelijk wordt mag u deze vlak boven de grond afsnijden.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie

Door: Gerrit

$
0
0

Welke lamp kan ik gebruiken boven een banaan als ik hem in de winter binnen haal.

Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Gerrit

Vooral het kleurenspectrum is belangrijk. Standaardlampen bevatten lang niet altijd genoeg rood en blauwtinten voor een optimale groei. Speciale (LED) kweeklampen zijn daarom aan te bevelen. Ik zag onlangs dat IKEA deze nu ook in het assortiment heeft.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie

Door: Sjaak Tak

$
0
0

Goedemiddag.
Mijn bananenplant is aan het bloeien buiten sinds 1 week.
kan ik die uitgraven en vorstvrij overwinteren en volgend jaar weer uitplanten? of is het einde plant?
De bloei kan zo afgebroken worden door de kou denk ik zo maar.
Graag jullie reactie.

Groeten van Sjaak

Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Sjaak

Na de bloei sterft de plant inderdaad af waarna nieuwe uitlopers het weer overnemen. Buiten maakt de plant echter totaal geen kans met vorst en de ontwikkeling van de bloem en nadien vruchten kan nog maanden duren. Uitgraven lijkt me dus inderdaad een goede optie.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie


Door: Sinan

$
0
0

Beste Palmvrienden,

Help! Onze bananenplant is aan het afsterven. We hebben hem 2 maanden geleden gekocht. Hij was super mooi met prachtige grote groene bladen. 3 weken geleden ontdekten we dat sommige bladeren wat geelbruin werden. Bij controle bleek de plant last te hebben van luizen. Meteen spul gehaald bij de tuinwinkel en erop gespoten. Ondertussen hebben we de plant ook verpot. Met een vochtigheidsmeter houd ik bij wanneer het water nodig heeft. Zojuist heb ik nogmaals gecontroleerd en ik zie dat de plant hier en daar nog wat luisjes heeft maar dit is nihil met wat het eerder was. In een zeer korte tijd (3 weken) hebben wij zeker zo’n 10 mooie grote groene bladen verloren. We vragen ons wanhopig af waar dit aan kan liggen en of de plant nog te redden is. Als er iemand is met veel verstand, kan ik die persoon eventueel ook een foto mailen. Ik hoop op advies en tips van jullie.

Gr Sinan

Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Sinan

Een foto doormailen mag altijd, meestal maakt dat wel het één en ander duidelijk.
In ieder geval is de reactie van planten altijd wat trager en is het dus niet abnormaal dat een plant direct na de behandeling niet direct weer prachtig is.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie

Door: jan

$
0
0

Hallo Allemaal

Ik heb al vaker hulp gezocht hier maar ben nog niet helemaal zeker van mijn zaak.
Het gaat om het bijlichten van een volwassen musa dwarf cavendish die op een half lichte plek staat.
Ik kreeg als advies van La Palmeraie om eens kijkje te nemen bij ikea, die zouden ook groeilampen hebben.
Zo gezegd zo gedaan, en ik heb ook gelijk maar een groeilamp gekocht, maar er is iets wat ik niet begrijp.
Er bestaan groeilampen die wit licht stralen maar ook groeilampen die paars/blauw/rood licht stralen, wat is het veschil?
En welke heb ik nodig?
Ik kom er maar niet achter wat het beste is.
Mvg Jan

Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Jan

Mijn excuses voor de latere reactie omwille van de feestdagen.
Het juiste lichtspectrum hangt af van het doel, groei versus bloei. Ik denk dat de paars/blauw/rood lamp beter is maar eerlijk gezegd werk ik zelf ook niet met groeilampen dus durf ik daar geen uitspraak over te doen. Op het internet vindt u echter wel bergen info over kweken onder kunstlicht met name op het peperforum als ook op de diverse fora over, laten we zeggen meer lucratieve kweekvormen,…

Vriendelijke groeten
La Palmeraie

Door: Francies

$
0
0

Hallo,
Vele antwoorden heb ik reeds gevonden op deze infolijn, vele malen heb ik reeds gelezen dat bananenplanten enorm veel water en bemesting nodig hebben tijdens de groeiperiode. Maar echte cijfers vind ik maar niet. Ik heb een aantal musa Basjoo, ensete Mauralli, musa Sikkimensis, musa Dwarf Cavendish, musella lasiocarpa allen staan in kuipen van 65l tot 110l. Momenteel geef ik, in de groeiperiode dan, een 50 tal gr in de kleine potten tot 100gr in de grote potten palm meststof. Dit om de maand daar het langdurig meststof is. Toch is de groei niet optimaal behalve dan bij de musa Dwarf Cavendish die volgens velen slecht gedijt buiten, ok maar niet bij mij. Geef ik onvoldoende of is het de verkeerde meststof. Tevens ga ik deze zomer overschakelen op een irrigatie systeem, hoeveel liters mogen deze planten dagelijks hebben, wetende er komt een regensensor die er voor zal zorgen dat het irrigatie systeem niet werkt tijdens regenval of periode. Misschien ook nuttig om te weten de planten staan haast de hele dag in de zon.
Dank bij voorbaat voor uw respons,
groetjes, Francies.

Door: henk

$
0
0

hallo

ik heb een bananenplant ( was van baldur daar heet die musa basjoo sakalinensis) groen blad rode nerf. plant groeide prima afgelopen zomer .ik zag optijd dat de plan t te vochtig stond in de winterberging dus heb hem nu voor mijn balkondeur staan binnen naast de verwarming met een groeilamp er boven(al 4 weken) . de plant groeit prima alleen alle 3 de nieuwe bladeren zijn nu gewoon groen van kleur ipv rood-groen. ik gebruik gewoon dezelfde plantenvoeding als afgelopen jaar . enig idee hoe dit kan? moet ik iets toevoegen misschien?

gr henk

Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Francies

Er is uiteraard een reden waarom er geen concrete cijfers worden genoemd. Vele factoren beïnvloeden namelijk de exacte behoefte van elke plant waardoor het simpelweg onmogelijk is om juiste vaste hoeveelheden op te geven.

Met vloeibare meststoffen adviseer ik om de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Aangezien dit gelinkt is aan de watergift is de dosering doorgaans wel in orde als u ook de watergift naar de behoefte aanpast. Bij meststof in korrels is het prima om een handje vol aan de voet van de plant te gooien. In volle grond spoelen de voedingsstoffen eerder uit en mogen enkele handjes gestrooid worden. U herhaalt opnieuw wanneer de korrels volledig opgelost zijn.

De Dwarf Cavendish doet het wel degelijk goed buiten maar uiteraard enkel bij temperaturen boven de 10°C aangezien dit een tropische soort betreft.

Wanneer de groei van bepaalde planten wat tegenvalt is het soms wat zoeken naar de oorzaak en mogelijke oplossing. Andere standplaats, verpotten naar andere potgrond, controleren op mogelijke plagen,… Een verkeerde voedingsstof kan maar in principe lusten bananenplanten vrijwel alles. Enkel koemestkorrels is louter een grondverbeteraar en niet echt een meststof waardoor ook de groei niet explosief zal toenemen.

Qua watergift met het irrigatiesysteem geldt opnieuw het antwoord dat er onmogelijk een vaste hoeveel opgegeven kan worden. Indien er dus geen vochtigheidsensor wordt aangesloten die ook de effectieve bodemvochtigheid meet is het in het begin dus wat uitzoeken bij welke hoeveelheid de grond vochtig genoeg blijft.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie


Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Henk

Nu is Baldur niet de meest zorgvuldige leverancier wanneer het op naamgeving aankomt. Het is daarom niet helemaal duidelijk of het om de Musa sikkimensis gaat, waarbij de onderzijde van het blad inderdaad bordeaux rood is, danwel de Musa basjoo ‘Sakhalin’ welke in feite gewoon een variëteit van de basjoo is.

Los hiervan is het niet abnormaal dat gedurende de wintermaanden bepaalde typische kleuringen minder aanwezig if zelfs afwezig zijn. Ik vermoed door de kortere dagen, andere lichtintensiteit en andere temperatuur.
Zo heb ik een Colocasia ‘Black Magic’ die in de winter gewoon groene bladeren maakt en vervolgens vanaf het voorjaar weer de typische diep zwarte bladeren.

Ik zou dus zeggen dat u gewoon de plant verder blijven verzorgen op de huidige manier. Komend seizoen komen de typische kleuren vast wel weer terug.

Let echter wel op voor mogelijke plagen. Binnenshuis, zeker vlak bij de verwarming zijn de gevoelig voor spintmijt.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie

Door: Jean

$
0
0

Onze bananenplant doet het prima +- 35cm Hoog.
om de 2-3 weken krijgt hij een nieuw blad maar bij elk nieuw blad wordt de laagste bruin! nu 4 nieuwe en 4 onderste weg moeten halen mijn vraag : Is dat normaal ?

Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Jean

In principe is dat normaal inderdaad. Zo wint de plant langzaam in hoogte en ontstaat er een stam.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie

Door: hanscazan

$
0
0

Hoi Nick, reeds op het forum topic aangemaakt met snoei dwarf Cavendish. Door de winter heen stopte mijn 80 en 85cm stam met groeien, mes erin gezet net als de basjoo en andere bananen, zat idd rot in de kern. Heb jij ervaring, doorgesneden en dat de dwarf er nog bovenop komt? Maw je foto van dit topic, toevallig een dwarf :) . Dan heb ik nog hoop. Groet Hans

Door: lapalmeraie

$
0
0

Beste Hans

Misschien toch iets de nat / donker of koel gestaan afgelopen periode. Normaal zal een gezonde stam wel weer uitlopen maar mijn persoonlijke ervaring met de Dwarf Cavendish met dergelijke verschijnselen in de winterperiode is dat de stam uiteindelijk volledig wegrot en uitlopers gevormd worden. Ik ben zo al enkele jaren na elkaar van “0″ moeten beginnen omdat de hoofdstam telkens wegkwijnde.
Op de foto is overigens een basjoo te zien, die hebben dat probleem veel minder.

Vriendelijke groeten
La Palmeraie

Viewing all 277 articles
Browse latest View live